• Als je niets doet met je geld, zorgt inflatie er automatisch voor dat je armer wordt.
  • Sparen kan een manier zijn om geld waardevast te laten blijven, maar dat is momenteel erg lastig.
  • Beleggen levert op de langere termijn doorgaans een hoger rendement op dan sparen en kent veel mogelijkheden: van aandelen en obligaties tot vastgoed en cryptomunten.
  • Business Insider neemt je in de serie Beter Beleggen mee van de basis tot de beurs.

Elke maand ontvang je, als het goed is, geld op je rekening in de vorm van salaris of andere inkomsten. Met dat geld kun je een aantal dingen doen. Je kan het uitgeven, bewaren in een oude sok of op een spaarrekening zetten. Ook kun je ervoor kiezen om ermee te beleggen.

Wanneer je ervoor kiest om je geld uit geven, ben je het kwijt. Dat klinkt simpel en dat is het ook. Koop je een nieuwe tv, dan zul je daar immers een deel van je salaris voor moeten opofferen.

Als je je geld in een oude sok bewaart, gebeurt er iets opmerkelijks. Stel je stopt vandaag 1.000 euro in een sok, die je vervolgens op een veilige plek opbergt. Dan zou je misschien denken dat je over precies een jaar – ervan uitgaande dat je de sok al die tijd met rust hebt gelaten – nog steeds evenveel geld hebt. Technisch gezien is dat ook zo.

Maar in de tussentijd is er wel iets veranderd. Een tv die vandaag 1.000 euro kost, kost over een jaar misschien wel 1.020 euro. Had je vorig jaar dat mooie scherm nog in huis kunnen halen, kom je nu ineens geld te kort.

Wat is inflatie?

Dat die tv duurder is geworden, komt door inflatie, ofwel stijgende prijzen van goederen en diensten. Inflatie zorgt voor geldontwaarding.

Inflatie kan verschillende oorzaken hebben, zoals de werking van vraag een aanbod. Stel er zijn tien tv’s beschikbaar, maar er zijn elf mensen die er graag een willen kopen. Omdat er meer vraag (naar de tv) dan aanbod (van de tv) is, kan de producent ervoor kiezen om de prijs van de tv te verhogen.

Tegen de nieuwe prijs van 1.020 euro (2 procent inflatie) haakt consument Hans wellicht af, maar er zijn nog altijd genoeg mensen bereidt om de tv te kopen. Per tv verdient de producent nu 20 euro extra.

De prijsontwikkeling per product kan uiteraard verschillen. De prijs van een aardappel kan dus harder stijgen dan die van een tv. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert elke maand de meest recente cijfers en houdt via een speciaal mandje (de consumentenprijsindex) bij wat de gemiddelde inflatie is.

Lees ook: Deze 11 prijzen zijn in april het hardst gestegen of juist gedaald – van aardappelen en sigaretten tot pasta en couscous

Vanuit centrale banken is het streven doorgaans om de gemiddelde inflatie op een niveau van zo’n 2 procent per jaar te houden. Dit percentage lijkt het gunstigst te zijn voor economische groei.

Sparen tegen inflatie

Weet je nog wat de overige mogelijkheden waren om met je salaris te doen? Juist, sparen en beleggen. Dit zijn twee manieren om je te beschermen tegen inflatie.

Wanneer je je geld op een spaarrekening zet, ontvang je (normaal gesproken) rente. Wat je eigenlijk doet, is je geld toevertrouwen aan een bank. De bank maakt er vervolgens meer geld van door het uit lenen en daar een rentevergoeding voor te vragen.

Het geld dat jij hebt geleend aan de bank is in feite ook een lening. De bank verdient doorgaans geld door een lagere rentevergoeding te geven voor spaargeld, vergeleken met de rente die de bank ontvangt met het uitlenen van geld voor bijvoorbeeld hypotheken.

Momenteel bieden banken extreem lage vergoedingen voor spaargeld. Maar stel dat je die 1.000 euro, die je anders in een oude sok had gestoken, nu op een spaarrekening stalt tegen 2 procent rente per jaar. Omdat je geld net zo hard groeit als dat de prijs van de tv stijgt, kun je een jaar later nog steeds in de winkel terecht voor hetzelfde scherm.

Anders gezegd: op het moment dat spaarrentes in de pas lopen met de inflatie, behoudt geld zijn waarde.

Beleggen voor het beste resultaat

Kies je ervoor om te gaan beleggen, dan zet je eigenlijk de bank buitenspel. Je stelt geen geld beschikbaar aan de bank, die dat vervolgens weer uitleent. In plaats daarvan kies je zélf waar je in investeert en al het rendement steek je in eigen zak.

Beleggen levert doorgaans op de langere termijn een hoger rendement op dan sparen. Maar – en dit is enorm belangrijk – er zitten ook risico’s aan vast. Spaargeld dat op de bank staat biedt een vrij zekere rentevergoeding en de kans dat je je geld niet terugkrijgt is vrij klein.

Bij beleggen gaat de waarde van de inleg schommelen: je kunt hiermee vermogenswinst halen, maar ook geld verliezen. Hierbij lopen de waardeschommelingen van verschillende soorten beleggingen doorgaans sterk uiteen, afhankelijk van of je in obligaties, aandelen, vastgoed of bijvoorbeeld cryptomunten zoals de bitcoin belegt.

Daarnaast geld voor vrijwel alle beleggingen dat de factor tijd een rol speelt: hoe langer je beleggingshorizon, hoe groter de kans dat tussentijdse waardedalingen van beleggingen goedgemaakt worden door waardestijgingen, waardoor je rendement per saldo positief uitpakt.

In volgende artikelen in deze serie gaan we dieper in op deze materie.


Beter Beleggen is een reeks beleggingsartikelen van Business Insider, die erop is gericht om je voor te bereiden op je financiële toekomst. Aan de hand van op elkaar aansluitende artikelen, nemen we je mee van de basis tot de beurs. Beter Beleggen wordt mede mogelijk gemaakt door LiteBit.